27
Nov
10

Berömda caféer

Från den enda kaffebryggarkollektionen som ger dig äkta cafésmak hemma, kommer här en lista över några högt rekommenderande caféer i Europa.

Café Einstein, Berlin

Café Einstein, Berlin

Café Einstein har en kultstatus i Berlin. Det ligger i en byggnad som brukade rymma ett casino. Café Einstein renoverades i Wiens traditionella caféstil inför nypremiären 1996.

Café de Flore, Paris

Café de Flore, Paris

Café de Flore öppnades runt 1890 och är beläget i det unika området Saint-Germain-des-Prés i Paris. Under början av 20-talet var Café de Flore en populär mötesplats för intellektuella, författare, konstnärer, publicister och filmmakare. Bland de regelbundna gästerna fanns Apollinaire, Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir, Giacometti, Hemingway och Picasso. Den nuvarande inredningen kommer från perioden 1924-26.

Café Procope, Paris

Café Procope, Paris

Café Procopés, Paris äldsta café, ligger i hjärtat av det berömda Quartier Latin. Etablerat 1686, gör man fortfarande anspråk på att vara världens äldsta befintliga restaurang. Från en ganska tvivelaktig början utvecklades Café Procopés till en mötesplats för 1700-talets intellektuella etablissemang, inklusive Voltaire, Benjamin Franklin och Thomas Jefferson. Alexander von Humboldt och George Sand fanns bland 1800-talets berömda stamgäster. Under 1989 renoverades Café Procopés till 1700-tals stil.

Caffè Greco, Rom

Caffè Greco, Rom

Caffè Greco kan rättmätigt säga sig vara Goethes, Wagners, Mendelssohns, Stendhals, Liszts och Casanovas cafè – vilken samling! Cafèt öppnades 1760 endast ett stenkast från Spanska trappan. När Goethe reste i Italien 1786 njöt han sitt kaffe här och atmosfären har visat sig vara en inspirationskälla för många kreativ själar sedan dess.

Café Hawelka, Wien

Café Hawelka, Wien

Café Hawelka är en av de få kvarvarande traditionella centraleuropeiska caféerna. Manga författare och konstnärer har besökt caféet, bl.a. Friedensreich Hundertwasser, Ernst Fuchs, Helmut Qualtinger, Oskar Werner, Nikolaus Harnoncourt, Georg Danzer och André Heller. Caféets artistiska atmosfär i Wiens centrum är populärt hos såväl turister och som lokalbefolkning.

Café Central, Wien

Café Central, Wien

Café Central öppnade 1860 och blev en populär mötesplats för Wiens intellektuella elit, däribland Hugo von Hofmannsthal, Anton Kuh och Adolf Loos. Fram till 1938 var caféet känt som “Schack-skolan” eftersom så många schackspelare var stamgäster. En av dem var den ryska revolutionären Leo Trotzky. Caféet helrenoverades 1986 och är fortfarande ett mycket populärt café, särskilt bland Wiens besökare.

Café NewYork, Budapest

Café NewYork, Budapest

Runt slutet av 1900-talet var Budapest hem till mer än 500 caféer, inklusive den ungerska huvudstadens äldsta, Café New York, som öppnades redan 1894. Liksom majoriteten av dessa caféer förstördes Café New York under andra världskriget. Men i maj 2006 återöppnades caféet i hela sin forna prakt med ett inbjudande galleri, sofistikerande ballampor och ett tak klätt med fresker.

Café Nouveau Obecni Dum, Prag

Café Nouveau Obecni Dum, Prag

Detta Art Deco-caféet i källaren av Obecni Dum (representanthuset) bredvid Prags Powder Tower är en verklig pärla. Det ligger nära ett antal museer, flera restauranger och Smetana Hall, där självständighet utropades den 28 oktober 1918, och de första tjeckiska lagarna antogs.

Café Slavia, Prag

Café Slavia, Prag

Sedan sin premiär 1863 har Café Slavia varit en av de mest populära restaurangerna och caféerna i den tjeckiska huvudstaden. Caféet som är beläget mittemot nationalteatern är det populärt bland Prags skådespelare. Tidigare frekventerades det av berömda författare som Franz Kafka, Rainer Maria Rilke och 1984 års Nobelpristagare, Jaroslav Seifert, och kompositörer som Smetana och Dvorak.

Literaturhaus Café, Hamburg

Literaturhaus Café, Hamburg

Även om det första caféet i Hamburg öppnades 1677 (före Wien), har den nordtyska staden inte varit känd för sina caféer sedan dess. Med premiären av Literaturhaus Café 1989 fick Hamburg inte bara ett genuint café i centraleuropeisk still, utan även ett forum där författare från hela världen läser. Med omkring 90 evenemang per år har caféet och restaurangen fått ett rykte om att vara”filosofernas café”.

Sturekatten, Stockholm

Med anor från 1700-talet ligger konditoriet och brödboden Sturekatten i det som en gång var systrarna Anna och Hildegard Skogs privata lägenhet. De flyttade in 1941 och många av de möbler som finns på Sturekatten idag har systrarna samlat på sig från många olika tidsepoker, vilket skapar känslan av att förflyttas bakåt i tiden. Här finns tårtor, bakelser, pajer, konditoribitar och allt annat som man kan förvänta. Servitriserna går klädda i traditionsenliga vita spetsförkläden och bakom kassan står kassaapparaten från 1963 – som fortfarande används. Sturekatten är ett perfekt konditori för långa kärleksmöten, skvaller med vännerna eller fika med mormor.

Café Florian, Venice

https://i1.wp.com/fineartamerica.com/images-medium/carnival-stories-in-caffe-florian-alex-levin.jpg
”Carnival stories in Caffe Florian” –  Alex Levin
Le Café Florian fut fondé en 1720 par Floriano Francesconi. A l’origine le nom du Café Florian était “A La Venise Triomphante” (Venezia Trionfante) mais tout le monde l’appela assez rapidement du nom de son propriétaire : Le Florian.
Advertisements

1 Response to “Berömda caféer”


  1. 2014/04/09 at 17:16

    When someone writes an piece of writing he/she maintains the thought of a user in his/her mind that how a user can
    understand it. Therefore that’s why this paragraph is amazing.
    Thanks!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Categories

Advertisements

%d bloggers like this: